Španielsky básnik José García Nieto sa narodil pred 100 rokmi

06.07.2014 Celý región

Madrid/Bratislava 6. júla (TASR) - Španielsky básnik a prozaik José García Nieto je laureát prestížnej Cervantesovej literárnej ceny. Od jeho narodenia uplynie v nedeľu 100 rokov. José García Nieto sa narodil v španielskom Madride 6. júla 1914.

Cervantesovu literárnu cenu získal v roku 1996 za svoj celoživotný lingvistický prínos.

Autor, považovaný za jedného z najkonzervatívnejších literátov obdobia po španielskej občianskej vojne, sa vo svojich katolicizmom inšpirovaných dielach často obracal k tradičným rodinným hodnotám.

Súčasťou jeho rozsiahleho diela neboli iba verše a romány, ale aj novely a divadelné hry. V posledných rokoch života pravidelne publikoval aj v denníkoch a časopisoch Pyrenejského polostrova. Literárnym debutom Nieta bol román Visperas hacia ti (1940), medzi jeho najznámejšie diela patria Sonetos por mi hija, La hora undecima, Geografia es amor, ako aj Los Cristales Fingidos, Del Campo y Soledad a Hablando Solo.

Nieto bol členom Španielskej kráľovskej akadémie a laureátom španielskej Národnej literárnej ceny. Od mozgovej príhody v roku 1992 bol pripútaný na invalidný vozík. Zomrel 27. februára 2001 v Madride vo veku nedožitých 87 rokov na následky cukrovky.
 

Vyberte región